ΑΝΑΝΑΣ
Αποξηραμένος ή φρέσκος αυτό το γλυκό και εξωτικό τροπικό φρούτο μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων ενώ αυξάνει τη γονιμότητα. Παράλληλα, χάρη στις υψηλές ποσότητες βρομελίνης (ή βρωμαλαΐνης) που περιέχει, θεωρείται ένα ισχυρό, φυσικό αντιφλεγμονώδες
ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ
Έχουν κατακτήσει τον πλανήτη χάρη στην ποικιλία προϊόντων όπως το κρασί, τα οποία τα έχουν σαν βάση, αποκρούουν τις καρδιακές παθήσεις και καταπολεμούν την υψηλή χοληστερόλη, χάρη στις υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως η βαλανοκετόνη και η ρεσβερατρόλη.
Συν τοις άλλοις, κάθε σταφύλι είναι μία μεγάλη πηγή καλίου και σιδήρου, τα οποία μάχονται τις μυϊκές κράμπες και την αναιμία.
ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
Τα ακτινίδια είναι “γεμάτα” βιταμίνες C και E, δηλαδή ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες, μεταξύ άλλων, προστατεύουν από τον καρκίνο και προάγουν την υγεία των ματιών. Τα ακτινίδια είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τα ιδανικά επίσης για την απώλεια βάρους.
ΜΑΝΓΚΟ
Εξαιτίας των υψηλών επιπέδων Β-καροτένιου που περιέχει, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, ενισχύοντας την ανάπτυξη των οστών και την υγεία του ανοσοποιητικού, το εξωτικό μάνγκο έχει μετατραπεί σε ένα από τα “αγαπημένα” φρούτα των διατροφολόγων ). Επιπλέον, κάθε μάνγκο έχει περισσότερο από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C
ΜΗΛΟ
‘Ενα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”, λέγανε οι παλιοί. Και μάλλον, είχαν δίκαιο. Πάρτε ανάσα: Σύμφωνα με μελέτες, τρώγοντας μήλα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουμε υψηλή πίεση του αίματος, τα μήλα μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, προωθούν την υγεία των δοντιών, είναι πλούσια σε βαλανοκετόνη η οποία προστατεύει από τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων και τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ η φλούδα τους είναι πλούσια σε φλαβονοειδή τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, ένα μεσαίο μήλο έχει μόλις 80 θερμίδες
ΡΟΔΙ
Ο χυμός ροδιού έχει δύο έως τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από γνωστές πηγές όπως το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι, και είναι επίσης μία μεγάλη πηγή καλίου, το οποίο βοηθά να διατηρούμε την ενέργειά μας και ελέγχει την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα η καθημερινή κατανάλωση ¼ της κούπας χυμό ρόδι μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και να βοηθήσει τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία. Μην περιορίζεστε, όμως, στον χυμό. Μπορούμε να απολαύσουμε το ρόδι φρέσκο, μόνο του ή σε σαλάτες, πετυχαίνοντας ένα πιάτο γεμάτο βιταμίνες.
ΓΚΡΕΙΠ ΦΡΟΥΤ
αυτο το φρουτο ειναι γεμάτο από βιταμίνες C (περισσότερες από το πορτοκάλι και σχεδόν το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και Α, φυτικές ίνες και κάλιο. Μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και μπορεί να διορθώσει το κατεστραμμένο δέρμα, να καταπολεμήσει τη γήρανση, να μειώσει τη χοληστερόλη και να βελτιώσει τα λιπαρά μαλλιά. Επιπλέον, χάρη στο φλαβονοειδές ναριγκίνη που περιέχει, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να αυξάνει τον μεταβολισμό και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
ΜΠΑΝΑΝΑ
Η μπανανα ειναι γεμάτη κάλιο και φυτικές ίνες και θεωρείται το ιδανικό σνακ για να έχουμε μαζί μας εκτός σπιτιού, καθώς ενώ μπορεί να μας δώσει ενέργεια όλη την ημέρα δεν περιέχει καθόλου αλάτι ή λίπη, όπως για παράδειγμα, ορισμένες μπάρες
ΜΥΡΤΙΛΟ
Το μύρτιλο ή αλλιώς blueberry είναι ένα από τα superfoods που αξίζει να τρώμε. Έχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας εναντίον μίας σειράς ασθενειών, ενώ οι ειδικοί λένε πως μας κρατάνε και πνευματικά δυνατούς, χάρη στην ανθοκυανίνη που περιέχουν. Μία μελέτη, μάλιστα, έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μύρτιλου έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η νούμερο ένα αιτία τύφλωσης στην τρίτη ηλικία
ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, τα ροδάκινα όπως και τα νεκταρίνια έχουν βασικά μεταλλικά στοιχεία και κυρίως κάλιο, το οποίο τονώνει τα νεύρα και τους μύες μας. Οι επιδερμίδες τους είναι, επίσης, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αδιάλυτες φυτικές ίνες, και για εκείνους που προσέχουν το βάρος τους τα ροδάκινα είναι μία καλή επιλογή για να γεύονται τη γλύκα που επιθυμούν χωρίς να παίρνουν κιλά